Genezen van kanker, en dan?
Elk jaar krijgen zo’n 100.000 mensen kanker in Nederland. Ruim de helft geneest of overleeft langdurig. Maar na kanker wordt het leven nooit meer zoals het was. Voor de meeste ex-kankerpatiënten is er sprake van een leven vóór en na hun ziekte.
Late gevolgen van kanker
Veel overlevers van kanker kampen met hevige korte termijneffecten én met langdurige gevolgen door de behandelingen. Late gevolgen van kanker kunnen zich ook nog vele jaren na de behandeling manifesteren. Het gaat dan om:
- Medische gevolgen: Chemotherapie en radiotherapie kunnen o.a. organen beschadigen, klachten geven aan het zenuwstelsel, leiden tot geheugen- en concentratieverlies, de hormoonhuishouding in de war brengen en onvruchtbaarheid veroorzaken. Ook lymfoedeem, gewichts- en slikproblemen evenals controleverlies over blaas en/of darmen kunnen optreden als late gevolgen van (de behandeling van) kanker.
- Psychische gevolgen, zoals angst en onzekerheid, stress en verdriet. Je moet leren leven met een beschadigd lichaam, met een gekwetst vertrouwen in jezelf, in je eigen lijf en in wie je bent in relatie tot anderen.
- Pijn en vermoeidheid
- Sociale gevolgen: Kanker kan de manier veranderen waarop je in het leven staat. Ook je behoefte aan seksualiteit en intimiteit is anders dan vroeger. Daardoor kan je relatie onder druk komen te staan. Spanningen kunnen ontstaan in je gezin, met je familie en vrienden, op het werk, in je omgeving. Misschien voel je je eenzaam.
- Maatschappelijke gevolgen: Als je kanker hebt gehad, is het vaak moeilijk om een baan te vinden of te houden. Als overlever van kanker kom je niet of nauwelijks in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een overlijdensrisicoverzekering of een hypotheek. Tenzij tegen extreem hoge kosten.