‘Geef eerstelijnszorg grotere rol in de nazorg bij kanker’
Eerstelijns zorgverleners (huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten) kunnen een grotere rol spelen in de nazorg bij kanker. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL, het Nederlands Instituut voor Onderzoek in de Gezondheidszorg.
Druk op ziekenhuizen neemt toe
Er is steeds meer vraag naar nazorg bij kanker. Dit komt doordat steeds meer mensen kanker krijgen én steeds meer mensen deze ziekte overleven. Hierdoor neemt de komende jaren de druk op ziekenhuizen toe. Als eerstelijns zorgverleners zoals huisartsen, verpleegkundigen en fysiotherapeuten, een grotere rol kunnen spelen in de nazorg bij kanker, vermindert dat voor een deel de druk op de ziekenhuizen.
Onderzoekers van het NIVEL bekeken of daar ruimte voor is en welke knelpunten daarbij spelen.
Ruimte voor grotere rol eerste lijn
Op basis van zijn onderzoek concludeert het NIVEL: Er is ruimte voor een grotere rol voor de eerstelijnshulpverlening in de nazorg bij kanker. Maar dan moeten wel twee belangrijke drempels weggenomen worden.
Drempel 1: Gebrek aan vertrouwen
De eerste is een gebrek aan vertrouwen in de deskundigheid van eerstelijns zorgverleners op het gebied van nazorg bij kanker.
Alle partijen moeten er voldoende vertrouwen in kunnen hebben dat deze zorgverleners de nazorg bij kanker op een veilige manier uitvoeren, stellen de onderzoekers van het NIVEL. Het vertrouwen kan worden vergroot door specifieke bijscholing voor eerstelijns zorgverleners te ontwikkelen of oncologieverpleegkundigen uit het ziekenhuis in de eerste lijn in te zetten.
Daarnaast moeten er duidelijke, wetenschappelijk onderbouwde protocollen komen en is nauwe samenwerking tussen eerste en tweede lijn essentieel.
Drempel 2: Tijd en geld
De tweede drempel heeft te maken met tijd en geld. Een grotere rol van de eerste lijn vraagt extra tijd van eerstelijns zorgverleners. Die extra tijd zal betaald moeten worden en er zal ruimte voor gemaakt moeten worden. Dit laatste zou kunnen, stelt het NIVEL voor, door het aantal patiënten binnen een praktijk te verkleinen. Er zijn dan wel meer huisartsen nodig. Ook zouden praktijkondersteuners of verpleegkundigen taken van huisartsen kunnen overnemen.
De grotere rol van de eerste lijn moet wel samengaan met lagere kosten voor ziekenhuiszorg, aldus nog steeds de onderzoekers van het NIVEL. Er moeten dus duidelijke criteria komen voor de vergoeding van nazorg in het ziekenhuis. Ook zijn er nieuwe vormen van financiering nodig.
Kwaliteit van de nazorg bij kanker waarborgen
Kortom, concludeert het NIVEL: Het vergroten van de rol van de eerste lijn bij de nazorg bij kanker is niet van vandaag op morgen gerealiseerd. Het is daarom belangrijk om nu al beleid op dit gebied in te zetten, zodat de kwaliteit van de nazorg bij kanker ook in de toekomst gewaarborgd blijft.
Literatuur, visies, online discussie
Het NIVEL heeft zich voor deze zo genoemde ‘kennissynthese’ gebaseerd op de bestaande literatuur op het gebied van nazorg bij kanker in de eerste lijn. Om een zo volledig mogelijk beeld te geven zijn daarnaast patiënten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, specialisten en vertegenwoordigers van zorgverzekeraars ondervraagd over hun visie op dit gebied. Vervolgens is via een online discussie de betekenis van de gevonden resultaten besproken met beleidsmakers, zorgverleners en vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars.
Bron: NIVEL