Oncologische revalidatie niet in basisverzekering 2016
In tegenstelling tot wat was toegezegd, wordt oncologische revalidatie na kanker niet vergoed via de basisverzekering in 2016. Dit heeft Zorginstituut Nederland (ZIN) laten weten aan koepelorganisatie Levenmetkanker, die daar namens de patiëntenorganisaties naar had gevraagd. In 2015 werd deze vergoeding nog ‘gedoogd’.
Aanvullende verzekering noodzakelijk
In 2016 dekt de basisverzekering alleen nog ‘complexe revalidatiezorg’. Bijvoorbeeld revalidatie na een amputatie. Of revalidatie als gevolg van een chirurgische ingreep, zoals het aanleggen van een tracheastoma.
Alle andere vormen van begeleiding vallen niet onder revalidatiezorg maar onder herstelzorg en worden via de 1e lijn (niet ziekenhuiszorg) aangeboden door een fysiotherapeut, een ergotherapeut of een psycholoog. Hiervoor gelden de vergoedingsregels van de 1e lijn.
Deze zorg wordt grotendeels via de aanvullende verzekering vergoed. Maar dus niet via de basisverzekering en (deels) ten koste van de eigen bijdrage.
Grote behoefte aan oncologische revalidatie
(Ex-) kankerpatiënten die in 2016 de juiste herstelzorg willen krijgen bij kanker, moeten dus een aanvullende verzekering hebben. En voldoende inkomen om de eigen bijdrage aan hun verzekering te betalen.
Dat was precies wat de opstellers van de Richtlijn Oncologische Revalidatie wilden voorkomen. Senior adviseur Brigitte Gijsen van IKNL vergelijkt in het Handboek voor overlevers van kanker de richtlijn met het revalidatieprogramma Herstel & Balans. Oncologische revalidatie zou iets dergelijks moeten bieden, maar dan mét maatwerk. Met een veel groter bereik van (ex-) kankerpatiënten: ‘Een kwart van de bijna 700.000 mensen die in Nederland met kanker leven geeft aan behoefte te hebben aan de een of andere vorm van revalidatie’. ‘En’, zegt Gijsen, ‘een nadeel was ook dat Herstel & Balans niet in de basisverzekering zat. Daarom hebben we er bij de richtlijn Oncologische Revalidatie voor gezorgd dat dit wel gebeurde.’
Die toezegging is in 2016 dus niet gestand gedaan.
Goede herstelzorg vermindert klachten
De positieve effecten van goede oncologische revalidatie zijn inmiddels algemeen bekend. Tegenwoordig leeft na vijf jaar nog de helft van de kankerpatiënten. Maar deze (ex-) kankerpatiënten kampen in meerderheid met hevige kortetermijneffecten én met langdurige gevolgen door de behandelingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om pijn, bewegingsklachten of vermoeidheidsklachten. Met goede oncologische herstelzorg slaagt een groot gedeelte van deze overlevers erin om de klachten te verminderen en na de behandelingen weer actief de draad van hun leven op te pakken.
(Ex-) kankerpatiënten in de kou
Omdat de meeste herstelzorg in 2016 via de aanvullende verzekering loopt, komen (ex-) kankerpatiënten die niet aanvullend verzekerd zijn of de eigen bijdrage niet kunnen betalen in de kou te staan. Dit vinden Levenmetkanker en ook Stichting OK onacceptabel.
Voor 2017 moet de oncologische revalidatie in het basispakket opgenomen zijn. De overheid en zorgverzekeraars moeten hiervoor zorgen. Maar ook in 2016 mag overlevers van kanker niet de zorg worden onthouden die ze nodig hebben.
Geplaatst 3 februari 2016