Overlijdensrisicoverzekering voor ex-kankerpatiënten
Via de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat van Independer maken nu ook overlevers van kanker kans op een fatsoenlijke overlijdensrisicoverzekering.
Als je kanker hebt gehad is het lastig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Veel verzekeraars accepteren je niet als klant of alleen tegen een hogere premie. Daardoor komen veel overlevers van kanker ook niet in aanmerking voor een hypotheek. Verzekeringsvergelijker en -bemiddelaar Independer helpt ex-kankerpatiënten nu met de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat: een speciaal aanvraagtraject voor mensen die kanker hebben overleefd. Independer heeft deze route opgezet in samenwerking met patiëntenorganisatie Levenmetkanker.
Verzekeringen vergelijken
Zo werkt de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat:
Independer belt je op om je wensen ten aanzien van een overlijdensrisicoverzekering te bespreken. Zelf vul je een gezondheidsverklaring in. Op basis daarvan wordt een medisch rapport gemaakt. Met dat rapport en met jouw wensen dient Independer een premieverzoek in bij meerdere verzekeraars. Vervolgens kun je verschillende aanbiedingen vergelijken en daar de beste uit kiezen.
De afsluitkosten van een overlijdensrisicoverzekering voor ex-kankerpatiënten bedragen eenmalig € 295,- (€ 265,- bij lidmaatschap van een patiëntenvereniging zoals Stichting OK). Als je besluit om niet op de aanbiedingen in te gaan, kost het je niks.
Alleen de goede risico’s
Echter: niet iedereen die kanker heeft overleefd en een overlijdensrisicoverzekering wil afsluiten, wordt geholpen met de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat. De verzekeringsmaatschappijen beperken zich tot de goede risico’s. Op haar site schrijft Independer: ‘Het meest kansrijk zijn de ex-patiënten tussen de 20 en 55 jaar, die in het verleden een tumor in de borst, prostaat, darm, lymfklier of zaadbal hebben gehad.’
Heb je dus de pech overlever te zijn van een kanker met een ongunstiger prognose, dan kom je ook via de Overlijdensrisicoverzekering Op Maat niet voor verzekering in aanmerking. Daarom is dit initiatief, hoe sympathiek ook voor individuele ex-kankerpatiënten, niet de oplossing van het probleem dat mensen die kanker hebben gehad minder kansen krijgen in de samenleving dan anderen. Het risico op kanker wordt uitsluitend neergelegd bij degenen die kanker hebben gehad. Daardoor wordt de verzekeringskeus beperkt tot een (heel) dure of geen overlijdensrisicoverzekering. Dat ondermijnt het solidariteitsprincipe dat normaal aan verzekeringen ten grondslag ligt.
Emancipatie van overlevers van kanker
In de Leidraad De Rechten van een Overlever van Kanker stelt Stichting OK: Alle overlevers van kanker hebben recht op dekkende, betaalbare verzekeringen. Zij mogen geen discriminatie ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek.
De Overlijdensverzekering Op Maat is een stap in de goede richting, vooral omdat verzekeringsmaatschappijen worden gestimuleerd om ex-kankerpatiënten een gunstig aanbod te doen voor een overlijdensrisicoverzekering. Maar voor de emancipatie van overlevers van kanker in verzekeringsland zijn grotere stappen nodig.
Een op de drie pasgeborenen zal voor het tachtigste levensjaar kanker krijgen. Het aantal overlevers van kanker, nu al 500.000, neemt jaarlijks toe. Om deze groeiende groep van ex-kankerpatiënten in staat te stellen volwaardig deel te nemen aan de maatschappij, moet de segregatie van (kanker)patiënten worden uitgebannen.
Het risico op kanker is gemeengoed geworden. Het is dus niet meer dan logisch dat iedereen in zijn premies direct daaraan meebetaalt en niet wacht met betalen totdat hij kanker heeft gehad. Dat is solidariteit. En die solidariteit hoort de grondslag te zijn van heel ons verzekeringssysteem.
Bericht geplaatst: 15 december 2015