Therapeutisch werk na kanker helpt om weer aan de slag te gaan
Als je met kanker in de Ziektewet of de WIA terechtkomt, is het niet eenvoudig om daarna (weer) aan het werk te gaan. Maar als je in je WIA-periode op therapeutische basis werkt, is de kans om daarna weer aan de slag te komen vele malen groter. Dat blijkt uit onderzoek van Sociale Geneeskunde, VUmc Amsterdam. Het UWV moet voor zijn cliënten mogelijkheden voor deelname aan therapeutisch werk zoeken en realiseren. Daar dringen de onderzoekers van VUmc bij de professionals van het UWV op aan.
Minder therapeutisch werk voor ‘vangnetters’
Uit eerder onderzoek was al gebleken, dat therapeutisch werk belangrijk kan zijn voor werkhervatting in betaald werk. Toen werd ook aangegeven, dat de mogelijkheden voor therapeutisch werk voor zog. vangnetters de laatste jaren zijn afgenomen. ‘Vangnetters’ zijn verzekerden die onder de werkingssfeer van de Ziektewet vallen, zoals WW-gerechtigden, uitzendkrachten en werknemers van wie het dienstverband tijdens de ziekteperiode afloopt. De laatste jaren hadden vooral nog werknemers met kanker toegang tot therapeutisch werk.
Onderzoek
In het onderzoek waarover junior-onderzoeker Martine van Egmond van VUmc in het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde publiceert, zijn de gegevens gebruikt van 192 mensen die zich tussen juli 2011 en februari 2012 bij de WIA meldden vanwege kanker. Hun data zijn verzameld in het kader van een promotieonderzoek van Peter van Muijen, verzekeringsarts in Breda. Van de onderzochte personen waren er 132 werknemers en 60 ‘vangnetters’. De gemiddelde leeftijd was 51 jaar. 33 procent was man.
Kans op werkhervatting zeven keer zo groot
Uit de analyses van de gegevens bleek, dat mensen met kanker in de WIA die bij aanvang van de studie therapeutisch werk deden een grote kans hadden om een jaar later betaald aan het werk te zijn. Gecorrigeerd voor factoren als leeftijd, opleiding en geslacht was hun kans op werkhervatting zelfs bijna zeven keer zo groot als voor degenen die geen therapeutisch werk deden. De onderzoekers van Sociale Geneeskunde van VUmc Amsterdam bevelen het UWV dan ook aan, om experimenteel onderzoek te doen naar het aanbieden van therapeutische werkplekken aan mensen met kanker in de WIA.
Bron: Therapeutisch werk als faciliterende factor voor werkhervatting in betaald werk, door Martine van Egmond. In Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde, oktober 2016 http://link.springer.com/article/10.1007/s12498-016-0145-2