Toekomst

Jeroen Terlingen, voorzitter Stichting OK
‘Vanaf de oprichting van Stichting OK twijfelde ik er aan of we er in zouden slagen om ons van een solide toekomst te verzekeren.
Solide wil in mijn ogen zeggen: voldoende menskracht om plannen te kunnen smeden en uitvoeren. En voldoende geld om ze te kunnen betalen.
Dankzij veel spreekbeurten en onze eerste landelijke bijeenkomst groeide het aantal vrijwilligers dat zich voor de Stichting voor Overlevers van Kanker wil inzetten. En dankzij onze donateurs en een aantal gulle particulieren konden we de eerste twee jaar financieel het hoofd boven water houden.
Maar structurele zekerheid op langere termijn hadden we niet. Gelukkig is daarin sinds kort verandering gekomen.
Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is met een groot aantal professioneel betrokkenen bezig beleid te ontwikkelen om de zorg voor overlevers van kanker een vaste, blijvende plek te geven in de gezondheidszorg. Stichting OK nam al deel aan een aantal werkgroepen, maar is nu – samen met patiëntenorganisaties met relatief veel overlevers in hun ledenbestand – gevraagd om een consortium te vormen, dat de professionals overtuigt van wat overlevers van kanker écht nodig hebben.
Allereerst is dat natuurlijk informatie en voorlichting, omdat overlevers van kanker vaak zelf niet beseffen dat hun klachten te maken hebben met de behandeling van weleer. Maar die informatie en voorlichting moet er ook komen aan huisartsen, die de klachten van mensen niet herkennen als een gevolg van radio- en/of chemotherapie. Aan werkgevers, die huiverig zijn om ex-kankerpatiënten in dienst te nemen. Aan de hele maatschappij, die onze klachten vaak afdoet met de dooddoener: niet zeuren, wees blij dat je er nog bent.
Kortom, onder de paraplu van het IKNL kan Stichting OK er ook in de toekomst voor zorgen dat overlevers van kanker serieus worden genomen.’
Jeroen Terlingen