Na de behandeling zijn er te weinig mogelijkheden voor onderling contact tussen ex-kankerpatiënten
- Tijdens de behandeling is het ziekenhuis de centrale plek waar patiënten van een bepaald soort kanker samenkomen en waar de patiënt centraal staat. Zo’n plek – en gelegenheid voor lotgenotencontact – is er niet voor mensen die kanker hebben overleefd.
- Hoe zorgzaam de eigen omgeving ook is, na de behandeling staan ex-kankerpatiënten er met hun vragen, problemen en zorgen grotendeels alleen voor.
- Inloophuizen kunnen incidenteel in de behoeften van overlevers van kanker aan lotgenotencontact voorzien, met speciale op hen gerichte bijeenkomsten en activiteiten. Maar structureel bieden ze geen soelaas omdat inloophuizen er zijn voor alle (ex-) kankerpatiënten. Ze zijn niet speciaal gefocust op de problematiek van overlevers van kanker.
- Herstel & Balans biedt kankerpatiënten na de behandeling in kleine groepjes fysieke training, informatie over de verschillende late gevolgen van kanker en – door de omgang met andere overlevers – herkenning en erkenning. Deelnemers zijn dan ook altijd erg tevreden over het hier geboden contact met andere overlevers van kanker. Het leidt tot vriendschappen voor het leven. Maar Herstel & Balans wordt op maar 60 plaatsen aangeboden en door de verzekeraar niet of uitsluitend via een aanvullende verzekering vergoed.
- Bovendien moet Herstel & Balans plaatsmaken voor Oncologische Revalidatie (individuele fysieke training tijdens en/of na kanker). Maar deze Oncologische Revalidatie voorziet niet in de behoefte van overlevers van kanker aan lotgenotencontact. Noch in de behoefte aan herkenning, erkenning en steun van mede-overlevers in de omgang met de late gevolgen van kanker op medisch, psychisch, sociaal en maatschappelijk gebied.